Welke soorten verzekeringen zijn er voor fysiotherapie?

De basisverzekering is een verplichte ziektekostenverzekering en dekt de kosten voor de meest voorkomende geneeskundige zorg. Omdat fysiotherapie beperkt wordt vergoed vanuit de basisverzekering kiezen veel Nederlanders hiervoor een aanvullende verzekering. Bij een aanvullende verzekering heb je de keuze uit een Natura- of een restitutieverzekering.

Basiszorgverzekering
De wettelijk verplichte basiszorgverzekering geldt voor iedereen die in Nederland woonachtig is, dus ook voor kinderen tot 18 jaar, kinderen betalen geen premie voor de basisverzekering. Mensen die in Nederland werken maar niet wonen en hier loonbelasting afdragen, zijn eveneens verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Een aanvullende verzekering is niet verplicht.

Naturaverzekering
Bij de Naturaverzekering bepaalt de zorgverzekeraar naar welke fysiotherapeut je moet gaan. Dit zijn alleen fysiotherapeuten met wie de verzekeraar een contract heeft gesloten. Jouw keuzevrijheid kan daardoor fors beperkt worden.

Restitutieverzekering
Bij de Restitutieverzekering heb je wel keuzevrijheid en kies je zelf jouw fysiotherapeut. Welke fysiotherapeut je kiest, heeft geen invloed op de vergoeding die je krijgt. Je krijgt altijd een vergoeding volgens jouw polisvoorwaarden. Bij een restitutiepolis bepaal je welke kwaliteit van zorg jij belangrijk vindt.

Mixpolis
Een mixpolis is een combinatie van een natura- en restitutieverzekering. Hiermee heb je recht op zorg: natura, of op vergoeding van de kosten van zorg: restitutie. In de voorwaarden van jouw verzekeraar staat dan aangegeven welke zorg in natura wordt vergoed en voor welke de restitutieregeling geldt.

Welke verzekering past bij jou?
Naast de Natura- en restitutieverzekering, heb je de keuze uit veel verschillende aanvullende verzekeringen. Er is een aantal verzekeraars die een aanvullende verzekering bieden met meer dan 36 behandelingen fysiotherapie of zelfs onbeperkt fysiotherapie vergoeden. Omdat de verschillen groot zijn, loont het de aanvullende verzekeringen te vergelijken. Met de tips op deze pagina weet waar u op moet letten bij het afsluiten of wijzigen van uw zorgpolis.

Staat jouw vraag er toch niet tussen, of heb je liever persoonlijk contact? Druk dan op de knop en stel ons je vraag.

Stel je vraag