Fysiotherapeut & Manueel Therapeut Heleen Boven

Hallo, ik ben Heleen Boven en ik ben vanaf september 2015 werkzaam bij fysiosportief. Van 2003 tot 2006 heb ik de opleiding Fysiotherapie gedaan en na een jaar ben ik mij verder gaan bekwamen in de Manuele Therapie. Dit heb ik gedaan aan de SOMT te Amersfoort waar ik de Master Manuele Therapie in 2010 afgerond heb.

Hiervoor heb ik zeven jaar gewerkt in een particuliere praktijk in Groningen. Het spreekt mij aan om met meerdere disciplines binnen een praktijk samen te werken zodat de klachten van patiënten multidisciplinair benaderd kunnen waardoor de effecten van de behandeling groter kunnen zijn.

Vanaf 2012 ben ik me gaan specialiseren in nekklachten en hoofdpijnklachten. Ik werk al meer dan 4 jaar nauw samen met de hoofdpijnpoli en de afdeling revalidatie van het martiniziekenhuis en heb daardoor korte lijnen met de specialisten.
In 2015 / 2016 heb ik een dag in de week samen met een neuroloog, psycholoog en hoofdpijnverpleegkundige hoofdpijnpatiënten op de hoofdpijndagdiagnostiek gewerkt in het Martiniziekenhuis.

Daarnaast heb ik deel genomen aan de werkgroep hoofdpijn eerste lijn van het martiniziekenhuis, waar ik met alle disciplines bezig ben geweest om de zorg rondom de hoofdpijnpatenten in de eerste lijn te verbeteren in samenwerking met de tweede lijn.

Ook ben ik voorzitter van Hoofdpijn Netwerk Noord, een netwerk van fysiotherapeuten/ manueeltherapeuten gespecialiseerd in hoofdpijnklachten. Vanuit hier werken we regionaal, maar inmiddels ook nationaal samen met therapeuten die meer expertise hebben op het gebied van hoofdpijn en werken we aan het verbeteren van de fysiotherapeutische zorg bij patiënten met hoofdpijn.

Bij patiënten met chronische nekklachten en hoofdpijnklachten hebben de klachten vaak grote impact op het dagelijks leven. Met een specifiek fysiotherapeutisch en manueel therapeutisch behandelprotocol kan ik een groot deel van de patiënten goed helpen en daarmee de kwaliteit van leven verbeteren. Door mijn samenwerking met neurologen en revalidatieartsen is ook hier sprake van een multidisciplinaire benadering. Mijns inziens ligt de kracht van goede zorg in deze benadering.

In 2017 heb ik de cursus duizeligheidsklachten bij het kenniscentrumduizeligheid gevolgd. Hierdoor is mij alleen maar meer bevestigd dat we vanuit de fysiotherapie veel kunnen betekenen bij duizeligheidsklachten met name bij BPPD en vestibulaire revalidatie. Door de behaalde expertise en interesse in deze klachtenbeelden ben ik aangesloten bij het duizeligheidsnet.

Naast deze hoofd en- nekpijn specialisatie vind ik het ook erg interessant om borstwervelkolomklachten en lage rugklachten te behandelen. Ik heb ervaren dat klachten, die niet direct lokaal verklaarbaar zijn, mede verholpen kunnen worden door manuele therapie. De wervelkolom kan namelijk medeoorzaak zijn van klachten elders in het lichaam. Te denken valt hierbij aan lies, schouder of hamstringklachten.

Mijn kracht als therapeut ligt uiteraard in vakkennis en ervaring, maar vooral ook in de persoonlijke aandacht voor de patiënt. Wat is de impact van de klachten op  het dagelijks leven, wat kan de patiënt zelf doen, wat heeft de patiënt nodig om zijn klachten onder controle te krijgen en te houden. Samen werken aan een lange termijn oplossing waardoor de patiënt niet afhankelijk wordt van therapie.

Naast mijn werk en gezin ben ik regelmatig op de tennisbaan te vinden en ga ik graag met vrienden lekker eten of een wijntje drinken. Mocht u vragen hebben n.a.v. deze kennismaking schroom dan niet om contact met mij op te nemen. Ik sta u graag te woord of ben u van dienst als therapeut.

Heleen Boven fysiotherapeut & manueel therapeut bij fysiosportief Groningen

Heleen Boven helpt jou met

Nek

Rug