fysiosportief-ervaring-claire-tan

Gronings skitalent Claire Tan ‘Ik kom weer bij de top in de buurt’

Claire Tan (19) is een jonge talentvolle skiester uit Groningen. Na haar revalidatie bij sportfysiotherapeut Leon Meijer > kiest zij, in plaats van een zonvakantie op het strand, ook in de zomer voor de sneeuw. Over drie weken vertrekt ze alweer naar een gletsjer in Oostenrijk, om haar techniek op te frissen.

Van de revalidatie van Claire is een video gemaakt in de serie #fysiosportiefhelptmijmet. Bekijk video >

De Groningse skiede na een snelle tijd op de reuzenslalom in maart 2017 tevreden naar beneden. Tan daalde op de automatische piloot in een slakkentempo af naar het dal, ze had immers haar reservepaar ski’s op haar schouders. Toen haar ski in een hoop sneeuw bleef haken, zag ze haar been een rare beweging naar binnen maken. ,,Het ging allemaal ontzettend knullig”, vertelt de talentvolle Groningse skiester.

Knieblessure

De Franse dokter in het ziekenhuis van het kleine alpendorpje Tignes vertelde haar in gebrekkig Engels dat ze de binnenband van haar knie had afgescheurd. Bang voor een langdurige blessure was Tan niet. ,,Ik heb nooit het gevoel gehad dat het heel ernstig was.” Inmiddels werkt ze in Nederland aan haar herstel. ,,Ik heb chronische spierpijn van alle krachttraining, maar daar ben ik inmiddels aan gewend”, lacht ze. De Noorderling met Chinees bloed vertrekt half juli alweer richting Oostenrijk, waar ze op een gletsjer haar eerste meters op de latten maakt. ,,Dan kan ik mijn knie laten wennen en mijn techniek opfrissen”, vertelt Tan.

De Groningse komt uit een echte wintersportfamilie; ze skiede haar eerste wedstrijd op tienjarige leeftijd in de skihal van Zoetermeer. ,,Ik vond het eerst helemaal niet leuk, maar elk jaar werd ik wat fanatieker en stond ik voor een langere periode in de winter op de ski’s.”

Nederlands kampioen

In 2013 werd Tan Nederlands kampioen en kon ze zich meten met de internationale top. ,,Maar vanaf mijn zestiende werd het lastiger. Waar in Oostenrijk de talentvolle skiërs professionele begeleiding krijgen, moet je het in Nederland vanaf dan zelf uitzoeken”, vertelt Tan. Ze is kritisch op de Nederlandse Skivereniging, de organisatie die ook als sportbond voor skiërs fungeert. ,,Op het moment dat je voor een buitenlandse ploeg kiest, verliest de bond je uit het oog. Ze zouden meer oog moeten hebben voor jong talent.”

Haar ouders financieren de begeleiding die ze krijgt. ,,Daar ben ik ze super dankbaar voor, ik weet dat het heel bijzonder is dat ik dit kan doen.” De skiester sloot zich vorig jaar aan bij het team van de Oostenrijkse coach Marcus Zechner, met hem werkt Tan komend seizoen ook samen. ,,Het heeft me drie jaar gekost, maar ik kom nu weer bij de Oostenrijkse top van mijn leeftijdscategorie in de buurt.”

Tussenjaar

In de zomer van 2016 slaagde de skiester voor haar vwo-examen. Met haar ouders had ze afgesproken dat ze een tussenjaar op de ski’s mocht doorbrengen als ze zou slagen. Dus stond ze afgelopen winter 141 dagen op de ski’s en deed ze mee aan 58 wedstrijden. Ze ging op trainingskamp in Oostenrijk en Chili, boekte haar eerste FIS-overwinning in de VS en dook voor de eerste keer onder dertig FIS punten in het Franse Tignes.

In oktober begint Tan met haar studie Biologie aan de Universiteit van Salzburg. Ze blijft naast haar studie veel skiën; komend seizoen wil de Noorderling zich kwalificeren voor het WK voor junioren en in de top-25 eindigen van de Europa Cup. Tans favoriete afstanden zijn de Super G en de reuzenslalom, maar afgelopen seizoen heeft ze ook grote stappen gezet op de afdaling. En de Olympische Spelen van 2022? ,,Dat is natuurlijk een droom, maar dat blijft het voorlopig ook wel. Dat is op dit moment nog ontzettend ver weg.”

DVHN

fysiosportief-tour-quiz.nieuws

fysiosportiefcycling Tour Quiz

Mag je niet meerijden met de Tour, maar hou je wel van fietsen? Wij ook!

Daarom organiseren wij de fysiosportiefcycling Tour Quiz. Doe mee en maak per goed antwoord kans op een sportmassage, een persoonlijk fietstrainingsschema, of zelfs een fietshouding optimalisatie.

Hoe werkt de fysiosportiefcycling Tourquiz?

In onze fysiotherapiepraktijk > hebben wij een fietshelm liggen. Tijdens de Tour de France stellen wij jou elke werkdag om 20.30 op Facebook > een vraag. Voor elk goed antwoord dat jij geeft, komt je naam in onze fietshelm. Elke vrijdag 20.30 trekken wij hieruit in een video de winnaars van de weekprijzen.

Wat is fysiosportiefcycling?

fysiosportiefcycling > is gespecialiseerd in de sportmedische begeleiding van wielrenners. Onze fysiotherapeuten Kevin Spithorst >  en Dannie Snijder > fietsen zelf al jaren en begeleiden ook al die tijd al wielrenners. Wil je weten hoe ze dit doen? Bekijk de fysiosportiefcycling video > en lees hier de ervaringen van Ivanka Bokhorst >Ivana Tiessens >, en Rick Ottema >.

Natuurlijk zijn Kevin en Dannie ook groot fan van de Tour de France. Helaas hebben ze deze zelf nooit mogen rijden en de kans dat dit alsnog gebeurd is klein. Om toch zo dicht mogelijk bij het Tourgevoel te komen en de 3 weken niet alleen op televisie, maar ook online spannend te maken, organiseren ze in samenwerking met Bike Life Roden > en Spaak Koffie en Koers > de fysiosportiefcycling Tourquiz.

De fysiosportiefcycling Tourquiz

VOORBEREIDING
Bekijk hier de voorbereiding van Onno >
Bekijk hier vanaf donderdag 29/06/17 20.30 de voorbereiding van Dannie >
Bekijk hier vanaf vrijdag 30/06/17 20.30 de voorbereiding van Kevin >

WEEK 1

Vrijdag 30/06/17 Bekijk en beantwoord hier > vanaf 20.30 de vraag van vandaag

Zaterdag 01/07/17 Bekijk en beantwoord hier > vanaf 20.30 de vraag van vandaag

Zondag 02/07/17 Bekijk en beantwoord hier > vanaf 20.30 de vraag van vandaag

Maandag 03/07/17 Bekijk en beantwoord hier > vanaf 20.30 de vraag van vandaag

Dinsdag 04/07/17 Bekijk en beantwoord hier > vanaf 20.30 de vraag van vandaag

Woensdag 05/07/17 Bekijk en beantwoord hier > vanaf 20.30 de vraag van vandaag

Donderdag 06/07/17 Bekijk en beantwoord hier > vanaf 20.30 de vraag van vandaag

Winnaars Week 1 Bekijk hier > vanaf vrijdag 07/07/17 20.30 de trekking van de winnaars van Week 1 

WEEK 2

Vrijdag 07/07/17 Bekijk en beantwoord hier > vanaf 20.30 de vraag van vandaag

Zaterdag 08/07/17 Bekijk en beantwoord hier > vanaf 20.30 de vraag van vandaag

Zondag 09/07/17 Bekijk en beantwoord hier > vanaf 20.30 de vraag van vandaag

Maandag 10/07/17 Bekijk en beantwoord hier > vanaf 20.30 de vraag van vandaag

Dinsdag 11/07/17 Bekijk en beantwoord hier > vanaf 20.30 de vraag van vandaag

Woensdag 12/07/17 Bekijk en beantwoord hier > vanaf 20.30 de vraag van vandaag

Donderdag 13/07/17 Bekijk en beantwoord hier > vanaf 20.30 de vraag van vandaag

Winnaars Week 2 Bekijk hier > vanaf vrijdag 14/07/17 20.30 de trekking van de winnaars van Week 2

WEEK 3

Vrijdag 14/07/17 Bekijk en beantwoord hier > vanaf 20.30 de vraag van vandaag

Zaterdag 15/07/17 Bekijk en beantwoord hier > vanaf 20.30 de vraag van vandaag

Zondag 16/07/17 Bekijk en beantwoord hier > vanaf 20.30 de vraag van vandaag

Maandag 17/07/17 Bekijk en beantwoord hier > vanaf 20.30 de vraag van vandaag

Dinsdag 18/07/17  Bekijk en beantwoord hier > vanaf 20.30 de vraag van vandaag

Woensdag 19/07/17 Bekijk en beantwoord hier > vanaf 20.30 de vraag van vandaag

Donderdag 20/07/17 Bekijk en beantwoord hier > vanaf 20.30 de vraag van vandaag

Vrijdag 21/07/17 Bekijk en beantwoord hier > vanaf 20.30 de vraag van vandaag

Zaterdag 22/07/17 Bekijk en beantwoord hier > vanaf 20.30 de vraag van vandaag

Winnaars Week 3 Bekijk hier > vanaf zondag 23/07/17 20.30 de trekking van de winnaars van Week 3

vliegwieltraining-groningen-fysiosportief

Maak je krachttraining effectiever met vliegwieltraining bij fysiosportief

Bij fysiosportief Groningen is het nu ook mogelijk om onder begeleiding van fysiotherapeuten Nico Hoekstra en Rosa Haverkort te trainen aan de hand van de vliegwiel methode.

Nico Hoekstra legt uit; “Deze nieuwe trainingsmethode is uit recente onderzoeken efficiënter gebleken dan gewone kracht training. Vliegwiel training is een isoinertial training, dat wil zeggen dat de kracht die je levert in de uitgaande beweging omgezet wordt in een net zo zware teruggaande beweging, ook wel de excentrische fase genoemd. Deze excentrische fase is zeer belangrijk als het gaat om een prikkel afgeven aan je lichaam om sterker te worden. Doordat je niet met een vaste hoeveelheid gewicht werkt, maar met eigen gegenereerde kracht, ben je continu met je maximale kracht levering bezig per herhaling. Zo haal je betere resultaten met je training, welke wij goed bij kunnen houden met de ingebouwde kracht meter/app.”

Rosa Haverkort vult aan;  “De kracht die je levert in de uitgaande beweging wordt direct omgezet in een net zo zware teruggaande beweging. Bij losse gewichten versnel je bij het uitstoten van het gewicht. Hierdoor creëer je een kort rustmoment aan het einde vd beweging. Bij vliegwiel training valt dat moment weg, waardoor de spieren onder constante druk staan.” Bekijk ook deze video over de verhouding tussen kracht en snelheid om te zien waarom vliegwieltraining zo effectief is.

Hoe gebruiken Rosa en Nico vliegwieltraining?
Vliegwiel training is inzetbaar op verschillende vlakken. Zo is het natuurlijk uitermate geschikt voor algemene krachttraining maar ook zeker bij sportrevalidatie trajecten omdat je nooit zwaarder traint dan jij zelf qua kracht kan leveren op dat moment. Bekijk deze video in de serie #fysiotherapiefhelptmijmet waarin goed te zien is hoe wij toproeister Marloes Oldenburg met vliegwieltraining geholpen hebben.

Wat zijn de voordelen van vliegwieltraining?

  • Grotere krachtsontwikkeling door intensievere trainingsmethode
  • Verbetert de motorische coördinatie
  • Verbetert de interne spierstructuur en versterkt de pezen
  • Kortere en intensievere training sessies, oftewel efficiënter!

Ben jij benieuwd hoe Nico en Rosa jou kunnen helpen met vliegwieltraining? Neem dan contact met hen op.

Stel je vraag over vliegwieltraining
fysiotherapie-groningen-longklachten

Factsheet Fysiotherapie bij Longklachten, COPD 

Factsheet Fysiotherapie bij Longklachten, COPD

Het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie heeft in nauwe samenwerking onder andere met andere partijen en specialisten diverse factsheets ontwikkeld. Deze factsheets beschrijven naast de prevalentie, zorgkosten, klachten, gevolgen en de risico’s per aandoening natuurlijk de meerwaarde van fysiotherapie.

Krachtig instrument
Juist door de gezamenlijke ontwikkeling is het een breed gedragen en zeer krachtig instrument voor het presenteren van de meerwaarde van fysiotherapie. Deze factsheets verspreiden we bij onze contacten in de Tweede Kamer, bij zorgverzekeraars en landelijke samenwerkingspartners zoals Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de pers.

Factsheet Fysiotherapie bij Longklachten, COPD
Deze factsheet is ontwikkeld in samenwerking met Long Alliantie Nederland, Longfonds, Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), Vereniging voor Hart-, Vaat-, en Longfysiotherapie (VHVL).

Heeft fysiotherapie voor longklachten nodig? Hiervoor bieden wij verschillende beweegtrajecten aan.

KNGF

Fysiotherapie voor artrose aan heup en knie vanaf 2018 vanuit basisverzekering vergoed

Mensen met artrose aan heup en/of knie krijgen vanaf 1 januari 2018 de eerste 12 behandelingen met fysiotherapie vergoed. Ook in 2018 wordt het basispakket van de zorgverzekering uitgebreid. Er verdwijnen geen behandelingen uit het pakket, wel komt er een bij. 

Dit staat in het pakketbesluit waarmee de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft ingestemd. In juni bespreekt het Tweede Kamer het voorstel. Daarna wordt het besluit definitief vastgesteld.

Bewezen effectief
Fysiotherapie bij artrose van knie en heup is bewezen effectief. Daarom adviseerde het Zorginstituut eerder al om deze behandeling in het basispakket op te nemen. De vergoeding geldt voor maximaal twaalf behandelingen per periode van twaalf maanden. In de praktijk is gebleken dat wekelijks een behandeling gedurende acht tot twaalf weken gemiddeld voldoende is om een patiënt de oefentherapie aan te leren. Daarna kan de patiënt dit zelf in de thuissituatie of in de sportschool voortzetten.

Besparing van 5 miljoen
Met het opnemen van fysiotherapie in het basispakket moet een besparing van 5 miljoen euro per jaar worden gerealiseerd, vooral als gevolg van uitstel van protheseplaatsingen.

KNGF: Gemiste kans
Het KNGF Bestuur vindt dit een stap voorwaarts, maar vindt het een gemiste kans dat niet besloten is dat ook fysiotherapie bij patiënten met reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew uit de basisverzekering vergoed wordt. Het Zorginstituut adviseerde daar negatief over. Ook bij het behartigen van de belangen van patiënten met deze aandoeningen trekken we samen met het Reumafonds op om te kijken of dat nog kunnen veranderen.

In 2015 heeft de Minister, mede door inzet van het KNGF en het Reumafonds, het Zorginstituut gevraagd om een advies uit te brengen over het terugbrengen van fysiotherapie in het basispakket voor patiënten met claudicatio, reuma, artrose en lage rug.  Voor claudicatio is dit al eerder besloten: per 1 januari van dit jaar worden maximaal 37 behandelingen claudicatio vergoed. Nu is ook het advies opgevolgd om artrose aan de heup en kniegewrichten op te nemen in het basispakket.

Voor de komende periode staat onderzoek naar fysiotherapie bij COPD en naar fysiotherapie bij lage rugpijn op het programma. De inzet is die per 2019 en per 2020 in de basisverzekering op te nemen. Het KNGF Bestuur streeft er naar het tempo van dit traject te versnellen.

Daarnaast zou fysiotherapie volgens het KNGF ook moeten worden vrijgesteld van het eigen risico, net als de huisarts. Pas als dat is gerealiseerd komt de meerwaarde van fysiotherapie volledig tot haar recht.

Benieuwd over hoe de vergoeding van fysiotherapie geregeld is? Lees hier meer over de regelingen voor vergoeding van fysiotherapie

KNGF