Hoe kies ik een verzekering voor fysiotherapie?

Aan het einde van ieder jaar kun je jouw zorgverzekering wijzigen. Dit biedt je de mogelijkheid jouw zorgverzekering kritisch tegen het licht te houden: ben je verzekerd voor de fysiotherapeutische zorg die je nodig denkt te hebben? Betaal je niet teveel zorgpremie? En kunnen de kleine lettertjes nog voor verrassingen zorgen?

De verschillen in aanvullende verzekeringen zijn soms groot. Het loont dus om aanvullende verzekeringen te vergelijken. Met onderstaande ‘checklist goed verzekerd voor fysiotherapie’ weet jij waar je op moet letten bij het afsluiten of wijzigen van jouw zorgpolis.

Wil je van zorgverzekeraar wisselen? Zeg op tijd jouw zorgverzekering op
Je kunt eenmaal per jaar van zorgverzekeraar veranderen. Je zegt dan jouw bestaande verzekering op vóór 1 januari. Doe je niets, dan loopt jouw bestaande verzekering gewoon door.

Bepaal jouw zorgbehoefte
Bepaal voor jezelf welk type fysiotherapie je nodig denkt te hebben, bijvoorbeeld manuele therapie en hoeveel behandelingen. Je kunt hiervoor een inschatting maken op basis van de zorg die je het afgelopen jaar nodig had en het risico dat je loopt op een aandoening. Sport je of beweegt je intensief dan is er altijd een kans dat je een blessure oploopt en fysiotherapie nodig hebt. Ook als je vaker last hebt van jouw spieren of gewrichten zul je mogelijk een beroep moeten doen op de fysiotherapeut. Een ruime dekking is in dat geval raadzaam.

Behandelindex
Veel zorgverzekeraars hanteren een ‘behandelindex’ of -gemiddelde. Deze index geeft aan wat het behandelgemiddelde van een praktijk is ten opzichte van het landelijke gemiddelde.  Zorgverzekeraars bepalen zelf deze behandelindex. Door deze behandelindex kunnen fysiotherapeuten afgerekend worden op het afwijken van het ‘landelijk gemiddelde’ dat zorgverzekeraars voor een bepaalde klacht hanteren. Ongeacht de polisvoorwaarden.

Check type fysiotherapie en aantal behandelingen
Sommige polissen beloven veel behandelingen te vergoeden, maar eisen dat er vanaf een bepaald aantal behandelingen een machtiging moet worden aangevraagd. Die machtiging van de zorgverzekeraar heb je dan nodig om voor verdere vergoeding in aanmerking te komen. Helaas worden deze machtigingen niet vaak verleend, en krijgt je niet meer behandelingen vergoed. Controleer dus of het aantal behandelingen dat vergoed wordt, overeenkomt met wat je nodig hebt. Overleg dat tijdig met jouw fysiotherapeut, zodat je eventueel nog een andere verzekering kunt afsluiten.

Check het type vergoeding
Komt de dekking overeen met jouw zorgbehoefte? Kijk vervolgens of de vergoeding van een behandeling wordt gegeven in tijd, een maximum bedrag of in aantal behandelingen. Bij een relatief dure behandeling is het verstandiger te kiezen voor een polis die vergoedt in aantal behandelingen. Weet je niet hoeveel behandelingen je nodig hebt, dan is het wellicht beter te kiezen voor een maximum bedrag.

Check de hoogte van de vergoeding
Worden maximaal 18 of 27 behandelingen vergoed? Maximaal € 250 of € 1.000? Zorg ervoor dat de hoogte van de vergoeding overeenkomt met wat je denkt nodig te hebben. Zo betaal je niet teveel premie als je te goed bent verzekerd of voorkom je dat je alsnog behandelingen moet betalen als je onvoldoende bent verzekerd.

Check of er een verklaring wordt gevraagd
Sommige verzekeraars vragen voor sommige polissen een gezondheidsverklaring of medische verklaring en mogen je op basis daarvan afwijzen. Controleer dit voordat je een polis afsluit.

Check of het gaat om een restitutiepolis
Is de polis een restitutie- of naturapolis? Bij een natura-verzekeraar mag je alleen naar fysiotherapeuten die een contract hebben met jouw zorgverzekeraar. Doe je dat niet dan moet je meestal een deel van de rekening zelf betalen. Bij een restitutiepolis mag je naar iedere gewenste fysiotherapeut, ongeacht of die een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Je hebt in dat geval dus meer keuzevrijheid.

Heb je een naturapolis? Controleer de dekking
Heb je een naturapolis en ga je naar een fysiotherapeut die geen contract heeft met jouw verzekeraar, dan moet je meestal een deel van de rekening zelf betalen. Als je jouw naturapolis wilt behouden en bij dezelfde fysiotherapeut wilt blijven, is het van belang te na te gaan welk deel je zelf moet betalen. Check hiervoor jouw polis of informeer bij je zorgverzekeraar.

Vergelijk de premies
Weet jij wat je komend jaar nodig heeft en welk aanvullend zorgpakket daarbij past? Dan is het zaak de aantrekkelijkste zorgverzekeraar te vinden. Op internet kun je verzekeraars en pakketten met elkaar vergelijken en de goedkoopste polis achterhalen.

Sluit op tijd jouw nieuwe polis af
Zorg ervoor dat je vóór 1 februari een nieuwe basisverzekering hebt afgesloten. Deze geldt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari. Daarmee voorkom je een boete. Stap je voor jouw aanvullende verzekering over naar een andere verzekeraar, dan moet je wellicht een medische verklaring of gezondheidsverklaring invullen. Houd er rekening mee dat een verzekeraar jou op basis van die verklaring mag weigeren. Vraag daarom de nieuwe aanvullende verzekering ruim vóór 1 januari aan.

Staat jouw vraag er toch niet tussen, of heb je liever persoonlijk contact? Druk dan op de knop en stel ons je vraag.

Stel je vraag